Build 2015 – dag 2

Om Build keynote dag 1 i mångt och mycket handlade om att annonsera en mängd spännande nyheter, handlade keynote dag 2 mer om hur du kan använda teknikerna, med fler hands on kod-exempel i Visual Studio som visade hur man faktiskt bygger Universal Platform-appar.

Men vi fick också veta att nu finns det som hintades om i gårdagens Holo Lens demo med en Raspberry Pi tillgängligt: Windows 10 IoT Core. Goda nyheter för oss som har väntat på att få köra Windows på Raspberry 2 eller Arduino.

En annan sak som överraskade positivt var att Microsoft nu satsar hårdare på media och audio-API:er för Windows. Kul också att det svenska företaget Propellerhead lyftes fram som exempel på keynoten.

Andra nyheter som presenterades var Vorlon för att fjärrdebugga javascript, Project Oxford som tillhandahåller REST-api:er från Microsoft Research för ansiktsigenkänning, taligennkänning, bildanalys och språkförståelse samt GitHub Enterprise for Azure.

how-old.net

how-old.net

En rolig demosajt som heter how-old.net har gjorts tillgänglig för att visa på styrkan i dessa API:er samt Azure Stream Analytics. Den drog klädsamt av 7 år på min ålder när jag testade den 🙂

En stor del av keynoten handlade också om Internet of Things och Machine Learning, illustrerat med uppkopplade kossor. En Microsoft-chef som jag inte sett tidigare, Joseph Sirosh,  höll i denna del – och han var helt briljant talare. Du kan se en tidigare inspelning av samma föredrag här.

Inte lika många kioskvältare på dag 2:s keynote, utan mer praktiskt hands on demonstrationer, men ändå med tillräckligt mycket nyheter insprängda för att hålla igång känslan av ett Microsoft som nu ligger långt ovanför konkurrenter vad gäller innovationshöjd.