Microsoft släpper IaaS-tjänsten ‘Windows Azure Infrastructure Services’

Idag annonserades att den hett efterlängtade IaaS-tjänsten i Windows Azure – som nu fått namnet ‘Windows Azure Infrastructure Services’ – har nått det man kallar för ‘General Availability’ – det vill säga att tjänsten nu är definitivt lanserad och supporteras brett mot alla kunder.

Microsoft har nu realiserat visionen om det dynamiska datacentret – där kunder kan skapa och köra virtuella maskiner lokalt, för att sedan enkelt flytta dessa till molnet och tillbaka vid behov.

Det här kommer naturligtvis ge många nya möjligheter för Microsoft-teknikinriktade företag och organisationer som vill bygga nya tjänster med befintliga produkter, flytta redan existerande lösningar till molnet eller skapa hybridlösningar där delar av lösningen utnyttjar fördelarna med Windows Azure.

Men målgruppen för Windows Azure Infrastructure Services är bredare än så. Bland de färdigpreppade virtuella maskiner som finns att tillgå i tjänsten finns också ett antal färdiga Linux-distributioner. Microsoft har ambitionen att ta en rejäl del av marknaden för att köra även Linux-baserade system i molnet.

Det har under en längre tid pågått en märkbar prispress mellan Microsoft och Amazon. I samband med det här släppet passar Microsoft också på att annonsera prissänkningar – både på virtuella maskiner och plattformstjänster med 21 – 33%. Detta förutsatt att du bokar upp dig för 6 eller 12 månaders användning av tjänsterna.

I samband med detta annonserades också två nya intressanta storlekar på virtuella maskiner: en med 28 GB minne och 4 cores processor och en med hela 56 GB minne och 8 cores processor – för de större, minnesslukande och mer krävande applikationer.

Windows Azure blir nu en mycket stark utmanare till Amazon AWS även på IaaS-området, ett område där Amazon tidigare har varit starkt dominerande. Något som talar för Microsoft är möjligheten att få all support samlad hos en och samma leverantör – oavsett om det gäller applikationsplattformen – Sharepoint, BizTalk, SQL Server – eller det underliggande operativsystemet eller själva driften av dessa. När du utnyttjar Windows Azure Infrastructure Services för att köra Microsoft-produkter kommer du kunna vända dig till en och samma leverantör, något som naturligtvis är högintressant för många kunder som vill konsolidera sina miljöer och ensa bland sina leverantörer.

Läs mer på Windows Azure-teamets blogg: http://blogs.msdn.com/b/windowsazure/archive/2013/04/16/the-power-of-and.aspx

Category: azure

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *