Windows Azure Web Sites

Web Site Gallery

I och med de stora annonseringar som gjordes av Microsoft den 7 juni kring Windows Azure släpptes också en förhandstitt av den nya ”Web Sites”-funktionaliteten.

Web Sites ger möjlighet att extremt snabbt komma igång med publika websiter genom några enkla steg. Först måste du anmäla ditt intresse att vara med i förhandstitten och koppla den till ett befintligt konto i Windows Azure.

När det är gjort får du också tillgång till den nya portalen i Windows Azure – en mycket trivsam komplett omskrivning av portalen, där man skippat Silverlight och gått helt på HTML-spåret för total plattforms-interoperabilitet (*donk* – ytterligare en spik i kistan för SL som RIA-teknik…).

När du har tillgång till förhandstitten kan du enkelt skapa nya Web Site:s genom portalen; antingen helt tomma siter eller genom att välja någon av de färdiga mallar med allt från ramverk för e-handel -som Drupal Commerce – till bloggplattformar som t.ex. WordPress – som finns tillgängliga i ”Web Gallery”:

Väljer du en färdig plattform eller ramverk som behöver en databas kommer den skapas tillsammans med Siten som en s.k. ”Linked resource” som också är ett nytt begrepp. Linked resources gör det enklare att hantera Sites och tjänster, databaser samt (snart) Storage tillsammans i Windows Azure.

Om du skapar en helt tom site kan du även välja att skapa en databas tillsammans med den, antingen en SQL Server eller MySQL-instans.

Nu kommer det riktigt trevliga: när du skapat din site kan du antingen öppna den direkt i WebMatrix eller ladda hem en publiceringsprofil som du kan importera i Visual Studio. Publiceringsprofilen gör det möjligt att använda Web Deploy för att publicera din site – det går på några sekunder och du slipper vänta på att en instans ska startas i Azure, något som brukar ta allt från ett par minuter till en kvart.

Din site kommer sedan att köras i en miljö (IIS) som delas av andra kunder. Därför är Web Sites inte något för lösningar som från första stund har höga krav på garanterad prestanda. Å andra sidan ger Microsoft dig möjlighet att sätta upp tio stycken Web Sites helt kostnadsfritt under ett år.

Shared vs Reserved

Du kan dessutom när som helst gå över till reserverad kapacitet vid behov. Det gör Web Sites till ett perfekt insteg när du t.ex. vill testa en tjänst och kunna skala ut först om och när den blir populär. Åtminstone i dagsläget kommer dock alla Web Sites i en och samma region att uppgraderas till reserverad kapacitet, ifall du väljer att göra det.

Här kan du läsa om priserna när du går från delad till dedikerad server.

Du kan anmäl dig för att testa Windows Azure Web Sites här.

Category: azure

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *