Build 2015 – dag 2

Om Build keynote dag 1 i mångt och mycket handlade om att annonsera en mängd spännande nyheter, handlade keynote dag 2 mer om hur du kan använda teknikerna, med fler hands on kod-exempel i Visual Studio som visade hur man faktiskt bygger Universal Platform-appar.

Men vi fick också veta att nu finns det som hintades om i gårdagens Holo Lens demo med en Raspberry Pi tillgängligt: Windows 10 IoT Core. Goda nyheter för oss som har väntat på att få köra Windows på Raspberry 2 eller Arduino.

En annan sak som överraskade positivt var att Microsoft nu satsar hårdare på media och audio-API:er för Windows. Kul också att det svenska företaget Propellerhead lyftes fram som exempel på keynoten.

Andra nyheter som presenterades var Vorlon för att fjärrdebugga javascript, Project Oxford som tillhandahåller REST-api:er från Microsoft Research för ansiktsigenkänning, taligennkänning, bildanalys och språkförståelse samt GitHub Enterprise for Azure.

how-old.net

how-old.net

En rolig demosajt som heter how-old.net har gjorts tillgänglig för att visa på styrkan i dessa API:er samt Azure Stream Analytics. Den drog klädsamt av 7 år på min ålder när jag testade den 🙂

En stor del av keynoten handlade också om Internet of Things och Machine Learning, illustrerat med uppkopplade kossor. En Microsoft-chef som jag inte sett tidigare, Joseph Sirosh,  höll i denna del – och han var helt briljant talare. Du kan se en tidigare inspelning av samma föredrag här.

Inte lika många kioskvältare på dag 2:s keynote, utan mer praktiskt hands on demonstrationer, men ändå med tillräckligt mycket nyheter insprängda för att hålla igång känslan av ett Microsoft som nu ligger långt ovanför konkurrenter vad gäller innovationshöjd.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *